Loading ...

Job content

Het klimaat en klimaatveranderingen zijn vaak in het nieuws. Meteorologen willen graag aan de buitenwereld melden wat de data ons vertellen zodat we daar als maatschappij op kunnen reageren. Jij zorgt, vanuit De Bilt, door een zorgvuldige analyse van de weerdata voor de zekerheid dat de data kloppen.

Wat ga je doen als data analist?
Voor klimaatonderzoek is het uitermate belangrijk dat data over onder andere de temperatuur, wind, zonnestraling en wolkenhoogte de correcte waardes laten zien. En dat datareeksen continue zijn. Daarnaast is het weer altijd in het nieuws, vooral extreem weer. De meteorologen willen graag aan de buitenwereld melden dat het de koudste of warmste dag is. Datasystemen bij KNMI zorgen voor een eerste kwaliteitscontrole. De laatste check op de data om aan te geven dat dit goede metingen zijn doe jij.

Je beoordeelt de data gegenereerd door onze automatische weerstations op land of op platformen. Wanneer er gaten vallen in de waarnemening onderzoek jij waar dit aan kan liggen. Je kijkt naar wat andere sensoren weergeven, andere stations in de omgeving of naar aanvullende databronnen, zoals de neerslagradar of waarneemdata van derden zoals ons vrijwillig neerslag meetnetwerk of het netwerk van burgers die het weer meten via WOW. Omdat de data allemaal bij jou langskomt, signaleer je al snel of een sensor vaker problemen heeft. Daarmee heb je een idee of dit komt door de omgeving die verandert rondom het station of heb je het vermoeden dat een sensor wellicht defect is. Invloeden van buitenaf kunnen ook effect hebben op de metingen. Zoals een boer die de beregeningsinstallatie aanzet. Hierdoor kan de regenmeting op die locatie behoorlijk afwijken van de metingen die in de buurt gedaan zijn. En komt deze niet overeen met de zonnestraling en wolkenhoogte die op dezelfde locatie is gemeten. Gebaseerd op die input en je expert opinion lever je een correctie of een aanvulling aan, inclusief een goede argumentatie hoe je daarop gekomen bent. Hier een voorbeeld van de waarnemingen die je dagelijks bekijkt.

Je informeert en adviseert je collega’s die de inspecties doen van de meetapparatuur in het veld. Indien nodig schakel je met de sensorexperts of het kalibratielab, zodat iedereen weet waar hij op moet letten en of er een actie uitgezet moet worden. Wanneer er een nieuwe sensor wordt geïmplementeerd neem je deel aan het project en zit jij bovenop de data! Komt de data goed door? Naast de huidige data kun jij ook iets zeggen over historische data. Wanneer je een verzoek krijgt data aan te passen kun jij dat op waarde schatten en de aanpassing doorvoeren en/of doorgeven.

Hoe werken wij?
Je krijgt een hybride inwerkprogramma, waarbij je kennis maakt met het KNMI en het werk. Een buddy helpt je met al je vragen.

Je begint op een interessant moment. De modernisering van onze waarneeminfrastructuur is namelijk onlangs ingezet. We zijn een meerjarig programma gestart om te bekijken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren met behulp van nieuwe technologieën, digitalisering en automatisering. Dit zal ook betrekking hebben op deze functie, waarbij een groot deel van de activiteiten richting een automatische kwaliteitscontrole toe gaan. De focus van deze functie verandert dan ook op termijn naar meer monitoren, onderzoeken en oplossen van datakwaliteitsproblemen.

Functie-eisen

Werk- en denkniveau

 • hbo

Kennis en ervaring

 • Je hebt ervaring met databases en databasestructuren.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van meteorologie en/of klimatologie.
 • Je beschikt bij voorkeur over enige kennis van de ‘traditionele’ meteorologische codes (SYNOP en METAR).
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal.

Naast de eisen herken jij jezelf in de volgende eigenschappen:
Je werkt zorgvuldig en geordend en je neemt de betrouwbaarheid van de data serieus. Je bent pro-actief en kan goed overzicht houden. Je kunt gemakkelijk knopen doorhaken wanneer er een correctie moet worden geleverd. Je zoekt graag je collega’s op binnen de vakgroep, je mede-collega’s om te overleggen, of bij de beheerders of teamleider om aan de bel te trekken wanneer er iets vreemds in de data naar voren komt. Als collega ben je betrokken, enthousiast en sociaal.

Arbeidsvoorwaarden

  Salarisniveau
  schaal 8
  Maandsalaris
  Min €2.675 – Max. €3.617 (bruto)
  Dienstverband
  Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
  Contractduur
  2 jaar
  Maximaal aantal uren per week
  36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De eerste selectiegesprekken vinden met regelmaat plaats. Reageer op tijd, als wij de juiste kandidaat gevonden hebben dan sluiten we de vacature.
 • Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces. Een (online) voorselectietest, een assessment, het maken van een casus en (online) screening via onder meer databanken kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces.
 • In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus vinden de sollicitatiegesprekken plaats via een online tool.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

Meer over de functiegroep Medewerker Behandelen en Ontwikkelen

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

Meer over jouw toekomstige afdeling

Als kwaliteitscontroleur meteorologische data (valideur) werk je binnen de vakgroep Waarnemingen Operationeel. Hier werk je dagelijks samen met zo’n veertig technische experts, projectleiders, inspecteurs, valideurs, en kalibratielaboranten. Het doel van de vakgroep is het vernieuwen en in stand houden van de waarneeminfrastructuur en het valideren van waarneemgegevens van het KNMI op basis van overeengekomen functionele eisen en kwaliteitsnormen. Wij hebben de regie over de waarneemactiviteiten van het KNMI, en beheren het waarneemnetwerk inclusief alle meteorologische en seismologische sensoren, en remote sensing systemen zoals weerradars, satellietontvangsten, bliksemdetectiesystemen en radiosondes.

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het weer is grillig, de bodem beweegt en het klimaat verandert. Voor onze veiligheid en welvaart moeten we weten welke risico’s en kansen dit oplevert. En: hoe we ons het beste kunnen voorbereiden. Die kennis heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in huis als het nationale kennis- en datacentrum voor weer, klimaat, oceanografie en seismologie. Betrouwbaar, onafhankelijk en gericht op wat Nederland nodig heeft. Voor een veilig Nederland dat voorbereid is op de invloed van weer, klimaat en aardbevingen.

Het KNMI is een onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet in op een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. Daarom werkt het ministerie aan krachtige verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht. En IenW beschermt tegen wateroverlast, zorgt voor de kwaliteit van lucht, water en bodem en aan het realiseren van een circulaire economie.

Loading ...
Loading ...

Deadline: 31-03-2024

Click to apply for free candidate

Apply

Loading ...
Loading ...

SIMILAR JOBS

Loading ...
Loading ...